25
SET.
DIA DE LA MUNTANYA NETA: LÍNIA ELÉCTRICA DE MOLT ALTA TENSIÓ LA PLANA - MORELLA (MAT)
8:00 h
Auditori (Autobús)
** Moderat

ENCARREGAT
CECS


PREUS PER PERSONA
5 €


TERMINI D'INSCRIPCIÓ
21 Setembre


DISTÀNCIA
14,75 km


ASCENS ACUMULAT
480 m


DESCENS ACUMULAT
480 m


TEMPS EFECTIU DE MARXA
3:45 h


DESCRIPCIÓ

Les línies de molt alta tensió o autopistes elèctriques no són línies de distribució d'energia per donar servei a llars i empreses. Són línies per al transport d'electricitat a grans distàncies, per vendre els excedents d'electricitat, connectant els mercats elèctrics europeus entre si i amb el nord d'Àfrica.

Red Eléctrica de España projecta una línea elèctrica de doble circuit de 400 Kv d'Almassora a Morella, creuant 17 termes municipals de la província de Castelló. Es tracta d'una línia de molt alta tensió (MAT) amb torres de més de 70 metres d'altura amb tallafocs de 50 m i una distància mitjana entre les torres de 450 m.

El traçat proposat per Red Eléctrica afecta llocs emblemàtics de Castelló i a zones de gran interès mediambiental, travessant zones poblades sense respectar la distancia mínima de seguretat actualment recomanada (1 m/kV), en este cas un mínim de 400 m a qualsevol casa habitada. Quins problemes causen les autopistes elèctriques o MAT?

  • Greus danys a la salut humana.
  • Sorolls constants.
  • Pèrdua de qualitat de vida per l'impacte visual i el deteriorament del paisatge.
  • Fort impacte negatiu sobre el desenvolupament turístic.
  • Pèrdua d'usos i de valor de les propietats properes.
  • Danys a la flora, la fauna i als usos forestals.
  • Problemes de seguretat, accidents i incendis.

El recorregut de l'excursió utilitza la sendera de gran recorregut GR 33 i les seues variants, passant per una zona que quedaria afectada en el cas que es portara a efecte el projecte de la MAT.

Itinerari: Capelleta  de Sant Miquelet-Barranc de la Parra-Mas del Geperut-Font d’en Plenes-Mas de Polinàrio-Bassa de les Oronetes-Rambla de la Viuda-Font de la Penella-Barranc del Centenar-Carretera Vilafamés a Costur-Capelleta de Sant Miquelet. L’activitat estarà precedida d’una conferencia el divendres 23 de setembre.